Apetyt na miłość bywa przewrotny. Jeśli czujesz, że ogień w Twoim związku wygasa i chcesz podkręcić atmosferę, a nie wiesz jak postaw na… afrodyzjaki! Znajdziesz je tuż za rogiem – w sklepie spożywczym lub w pobliskim warzywniaku. Nie wierzysz? Spróbuj, a sama się przekonasz. Justyna Pląskowska z Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej podpowiada jakich produktów użyć, aby oczarować drugą połówkę.
Afrodyzjaki z definicji, to produkty lub napoje, powodujące wzmożony popęd seksualny posiadające co najmniej jeden aktywny składnik, który podany w większej ilości pobudzająco wpływa na życie intymne. Swoją nazwę zawdzięczają Bogini miłości - Afrodycie, która swoją urodą i erotyzmem działała zniewalająco na płeć przeciwną.
Afrodyzjaki dla mężczyzn:
Afrodyzjaki dla kobiet:
Afrodyzjaki dla Niej i dla Niego:
Nie pozostaje nic innego, jak tylko spożywać dane produkty w różnorakich konfiguracjach kulinarnych. Jeśli nie masz pomysłów na wykorzystanie powyższych składników w kuchni, oto kilka przepisów Justyny Pląskowskiej z Akademii Kulinarnej Whirlpool na kolację we dwoje:
1. ANANAS Z DODATKIEM GLAZURY Z CHILLI, MIODU I BIAŁEGO WINA (przystawka dla 2 osób)
- ¼ świeżego ananasa
- 1 papryka chilli
- 1 łyżka miodu
- 0,2l białego wytrawnego wina
- ¼ pęczka świeżej kolendry
- sól, pieprz
Ananasa pokroić w cienkie
plastry i na rozgrzanej suchej patelni lekko zarumienić. Przełożyć na talerz i
opruszyć solą oraz pieprzem. Wykonać glazurę: posiekać drobno paprykę i
kolendrę. Oba składniki dokładnie wymieszać razem z miodem i białym winem.
Polewać ananasa.
2. PRZEGRZEBKI Z SALSĄ Z AWOKADO (przystawka dla 2 osób)
- 6 przegrzebek
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz, cukier
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 szalotki
- cytryna
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ½ awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chilli
Awokado, chilli i jedną
szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym doprawić solą i pieprzem, a
następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną salsę schłodzić.
Przegrzebki smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. W
międzyczasie dorzucić do nich posiekany czosnek oraz drugą szalotkę (też
posiekaną) i doprowadzić do zeszklenia. Całość opruszyć solą, pieprzem oraz
cukrem i podlać białym winem. Wino zredukować i wsypać posiekaną świeżą natkę
pietruszki. Wykładać na talerzu, razem z salsą z awokado.
3. CHŁODNIK BAZYLIOWO - TRUSKAWKOWY Z DODATKIEM ZIAREN KOPRU WŁOSKIEGO (zupa dla 2 osób)
- 0,4 l kefiru
- 0,15 kg świeżych truskawek
- 1 świeży ogórek
- 1 doniczka bazylii
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
Kefir zmiksować z 0,1 kg truskawek na gładko, resztę truskawek pokroić w kostkę i wrzucić do kefiru. Ogórek zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do kefiru. Bazylię posiekać drobno (kilka listków zostawić w całości w celu dekoracyjnym) i również wrzucić do kefiru. Doprawić całość solą i pieprzem. Ziarna kopru włoskiego podprażyć na suchej patelni na lekko brązowy kolor, gdy będą gotowe sypać nimi wierzch chłodnika.
4. CYNAMONOWE BROWNIE (deser dla 8 osób)
- czekolada gorzka 70% 0,3 kg
-0,1 kg cukru
- 3 jaja
- 0,135 kg
- 0,225 kg masła
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Czekoladę (0,2 kg) rozpuścić z masłem, nie gotować! Jaja ubić z cukrem, przesiać mąkę i dosypać do całości. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżeczkę cynamonu. Resztę czekolady zetrzeć na tarce o grubym oczku i obsypać nią surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni Celcjusza przez około 20-25 minut.