Afrodyzjaki
Afrodyzjaki – substancje, co do których panuje opinia, że powodują one zwiększony popęd płciowy lub potencję. Często są to zwykłe pokarmy i napoje. Uważa się, że działanie takie ma szampan, kawa z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka, owoce morza, morele zmiksowane z mleczkiem pszczelim. Jednym z najsilniejszych afrodyzjaków jest johimbina.
Afrodyzjaki w przeszłości
W średniowieczu z umiejętności przygotowywania magicznych eliksirów wzmagających popęd płciowy słynęły czarownice. Do typowych składników tychże mikstur należały: żywica drzew, jądra zwierząt, pomidory, zwane jabłkami miłości (oczywiście dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba), ostrygi, jaszczurki, przepiórki, fasola oraz włosy należące do mężczyzny, na którego miał zostać rzucony czar. Warzywami pełniącymi rolę afrodyzjaków były: karczochy, szparagi, por, pasternak, rzepa, sałata, kapusta, a wśród grzybów: trufle. Do środków roślinnych należała mandragora oraz przedstawiciel storczykowatych – Coeloglossum bracteatum, którego ziele należało rozpuścić w kozim mleku. Popularny był także sproszkowany róg nosorożca fałszywie uważany jako afrodyzjak. Korzeń żeń-szenia jest znany od wieków w Chinach. Częstą praktyką wśród kobiet było przygotowywanie potraw i specyfików wzmagających pociąg seksualny partnera. Jednym z bardziej drastycznych sposobów było przyrządzanie mężowi potrawy z ryby, którą należało żywą włożyć do pochwy, poczekać, aż zdechnie a następnie wyjąć i ugotować. Popularne wśród kobiet było też posmarowanie skóry miodem, posypanie jej pszenicą, następnie zeskrobanie ziarna i zmielenie go w młynku, przy czym najważniejszą rzeczą było, aby obracać rączkę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (obracanie jej w drugą stronę wywoływało impotencję). Z tak uzyskanej mąki należało upiec chleb i podać go do zjedzenia partnerowi. Istotny był także sposób wyrabiania ciasta, otóż należało to robić między udami, a czym wyżej, tym lepsze przynosiło efekty.
Nie jest przesadą twierdzić, że niektóre potrawy zaostrzają apetyt na
seks. Właściwie zestawione i wykwintnie podane rozbudzają w kochankach
prawidziwy wulkan zmysłowości. Afrodyzjakiem, czyli wzmagającym
podniecenie, działaniu niektórych potraw wiedziano już przed tysiącami
lat. Greccy i rzymscy bogowie pławili się w namiętnej miłości biorąc
siły z ambrozji, pokarmu, który był podobno robiony z kaszy jaglanej i
miodu. Afrodyta, grecka bogini miłości, gdy chciała swoje romanse
uczynić bardziej ekscytującymi, sięgała pełnymi garściami po potrawy z
głębi i miodu. Zwykli ludzie pozazdrościli Afrodycie i zaczęli szukać
równie skutecznych środków podniecających, które nazwali na jej cześć
afrodyzjakami.
Co stanowi afrodyzjaki?
Owoce
Wzmagają ochotę na miłość. Jeśli kochankowie na deser zjedzą banana,
melona, granat, mango, morelę i brzoskwinię - do wyboru oczywiście, poczują przypływ energii.
Jarzyny
Bogate w witaminy i mikroelementy, powinny być obecne w miłosnej
diecie. Seler, por, bakłażan, korzeń pietruszki, sałata i papryka
wspaniale działają na seksapil kobiet i potencję mężczyzn. Podobną moc
mają grzyby, zwłaszcza smardze i prawdziwki. Napoje
Łagodnie rozbudzają pożądanie. Wskazane są soki, lekkie wina i szampan,
którego podniecającą rolę trudno przecenić. Cudownie rozgrzeje nasze
zmysły także kieliszek węgierskiego tokaju. Mięso
Wyczerpanym miłosnymi podbojami dodaje energii. Apetyt na ponowny seks
wyostrzają na pewno dania z drobiu i zajęcy. Za afrodyzjaki uchodzą
podroby: wątroba, nerki, żołądki, flaki, szpik kostny i móżdżek, a
także egzotyczne dla nas rarytasy, jak jądra byków(w Hiszpanii), oczy
jagniąt(na Bałkanach) czy grzebienie kogutów (na Węgrzech). Przyprawy
Powodują przekrwienie męskości, a to sprawia, że panowie mają ciągłą
ochotę na seks. Dlatego w kuchni nigdy nie powinno zabraknąć bazylii,
chili, cynamonu, curry, kolendry, lubczyku, gałki muszkatołowej,
papryki, pieprzu i wreszcie korzenia żeń-szenia. Przyspieszają
trawienie i poprawiają krążenie,dzięki czemu czujemy się lżejsi i pełni
energii. Legenda głosi, że Don Juan jadał na śniadanie omlet z 10
jajek, do którego garściami wsypywał przyprawy i dzięki temu, a nie
jakiejś wyjątkowej sile, kochał się całymi dniami. Jajka
Znakomicie działają na potencję. Im są mniejsze, tym większa ich skuteczość. Najlepiej jeść surowe,
najwyżej lekko ścięte, nigdy gotowane na twardo.
Kakao
Zawsze miej pod ręką czekoladę. Ziarno kakao to nie tylko składnik
słodkich deserów, ale też afrodyzjak, który zawiera substancje
pobudzające. Kawa waniliowa z odrobiną cynamonu i mus czekoladowy to
rozkosz zarówno dla podniebienia, jak i dla zmysłów. Po takiej dawce
naturalnych "pobudzaczy", wzrośnie temperatura miłosnych zapałów. Owoce morza
Mają działanie silnie pobudzające. Wiedział o tym Casanova i zjadał
codziennie na śniadanie 50 ostryg. Za afrodyzjaki uważa się także
krewetki, homary, ośmiornice oraz ryby: łososia, sandacza, pstrąga,
węgorza, solę. Dobrą sławą cieszy się również kawior.Dieta kochanków
Pierwszy przepis na miksturę przedłużającą akt miłosny zapisano
hieroglifami w Egipcie w 1700 r p.n.e. Zalecał regularnie spożywać z
miodem suszone liście tarniny i akacji.
Średniowieczny lekarz Mosza
Majmonides uważał, że wspaniałą potencję zapewnia mieszanka pieprzu,
korzenia galgantu (rośliny podobnej do imbiru), cynamonu, anyżu, gałki
muszkatołowej i macisu, czyli suszonego, sproszkowanego miąższu owocu
muszkatołowca. Należało nią posypywać każde danie. Casanova zjadał na
śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj z ogromną ilością ziół i
przypraw (bazylia, lubczyk oraz czosnek). Madame Pompadour, faworyta
króla Francji Ludwika XV, gustowała w soku z marchwi. Zaskoczyła kiedyś
znudzonego wykwintnymi przysmakami kochanka prostą potrawą z marchewki
i ziemniaków polanych sosem beszamelowym. Dziś do afrodyzjaków zalicza
się: czosnek, seler, por, pietruszkę, bakłażany, brokuły, szparagi,
wszystkie jarzyny liściaste (czyli sałaty i kapusty), a także paprykę,
marchew oraz różne kiełki (główne pożywienie rzymskich gladiatorów). Na
seksapil i płodność kobiet oraz potencję mężczyzn działają grzyby
zwłaszcza prawdziwki, smardze i trufle. Z owoców awokada, jeżyny, kiwi,
ananasy oraz orzechy włoskie. Z mięs za afrodyzjaki uchodzą przede
wszystkich podroby: wątroba, żołądki, nerki i móżdżek.
Źródło: Wikpedia
odpowiedz na wszystkie pytania
W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach