Afrodyzjaki

Afrodyzjaki – substancje, co do których panuje opinia, że powodują one zwiększony popęd płciowy lub potencję. Często są to zwykłe pokarmy i napoje. Uważa się, że działanie takie ma szampan, kawa z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka, owoce morza, morele zmiksowane z mleczkiem pszczelim. Jednym z najsilniejszych afrodyzjaków jest johimbina.

Afrodyzjaki w przeszłości

W średniowieczu z umiejętności przygotowywania magicznych eliksirów wzmagających popęd płciowy słynęły czarownice. Do typowych składników tychże mikstur należały: żywica drzew, jądra zwierząt, pomidory, zwane jabłkami miłości (oczywiście dopiero po odkryciu Ameryki przez Kolumba), ostrygi, jaszczurki, przepiórki, fasola oraz włosy należące do mężczyzny, na którego miał zostać rzucony czar. Warzywami pełniącymi rolę afrodyzjaków były: karczochy, szparagi, por, pasternak, rzepa, sałata, kapusta, a wśród grzybów: trufle. Do środków roślinnych należała mandragora oraz przedstawiciel storczykowatych – Coeloglossum bracteatum, którego ziele należało rozpuścić w kozim mleku. Popularny był także sproszkowany róg nosorożca fałszywie uważany jako afrodyzjak. Korzeń żeń-szenia jest znany od wieków w Chinach. Częstą praktyką wśród kobiet było przygotowywanie potraw i specyfików wzmagających pociąg seksualny partnera. Jednym z bardziej drastycznych sposobów było przyrządzanie mężowi potrawy z ryby, którą należało żywą włożyć do pochwy, poczekać, aż zdechnie a następnie wyjąć i ugotować. Popularne wśród kobiet było też posmarowanie skóry miodem, posypanie jej pszenicą, następnie zeskrobanie ziarna i zmielenie go w młynku, przy czym najważniejszą rzeczą było, aby obracać rączkę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (obracanie jej w drugą stronę wywoływało impotencję). Z tak uzyskanej mąki należało upiec chleb i podać go do zjedzenia partnerowi. Istotny był także sposób wyrabiania ciasta, otóż należało to robić między udami, a czym wyżej, tym lepsze przynosiło efekty.

Nie jest przesadą twierdzić, że niektóre potrawy zaostrzają apetyt na seks. Właściwie zestawione i wykwintnie podane rozbudzają w kochankach prawidziwy wulkan zmysłowości. Afrodyzjakiem, czyli wzmagającym podniecenie, działaniu niektórych potraw wiedziano już przed tysiącami lat. Greccy i rzymscy bogowie pławili się w namiętnej miłości biorąc siły z ambrozji, pokarmu, który był podobno robiony z kaszy jaglanej i miodu. Afrodyta, grecka bogini miłości, gdy chciała swoje romanse uczynić bardziej ekscytującymi, sięgała pełnymi garściami po potrawy z głębi i miodu. Zwykli ludzie pozazdrościli Afrodycie i zaczęli szukać równie skutecznych środków podniecających, które nazwali na jej cześć afrodyzjakami.

Co stanowi afrodyzjaki?

świeże, soczyste figi działają pobudzająco na zmysły.

Owoce

Wzmagają ochotę na miłość. Jeśli kochankowie na deser zjedzą banana, melona, granat, mango, morelę i brzoskwinię - do wyboru oczywiście, poczują przypływ energii.Sam kształt szparagów nasuwa erotyczne skojarzenia

Jarzyny

Bogate w witaminy i mikroelementy, powinny być obecne w miłosnej diecie. Seler, por, bakłażan, korzeń pietruszki, sałata i papryka wspaniale działają na seksapil kobiet i potencję mężczyzn. Podobną moc mają grzyby, zwłaszcza smardze i prawdziwki.

Napoje

Łagodnie rozbudzają pożądanie. Wskazane są soki, lekkie wina i szampan, którego podniecającą rolę trudno przecenić. Cudownie rozgrzeje nasze zmysły także kieliszek węgierskiego tokaju.

Mięso

Wyczerpanym miłosnymi podbojami dodaje energii. Apetyt na ponowny seks wyostrzają na pewno dania z drobiu i zajęcy. Za afrodyzjaki uchodzą podroby: wątroba, nerki, żołądki, flaki, szpik kostny i móżdżek, a także egzotyczne dla nas rarytasy, jak jądra byków(w Hiszpanii), oczy jagniąt(na Bałkanach) czy grzebienie kogutów (na Węgrzech).

Przyprawy

korzeń imbiru sprawi, że miłosna noc może nie mieć końca Powodują przekrwienie męskości, a to sprawia, że panowie mają ciągłą ochotę na seks. Dlatego w kuchni nigdy nie powinno zabraknąć bazylii, chili, cynamonu, curry, kolendry, lubczyku, gałki muszkatołowej, papryki, pieprzu i wreszcie korzenia żeń-szenia. Przyspieszają trawienie i poprawiają krążenie,dzięki czemu czujemy się lżejsi i pełni energii. Legenda głosi, że Don Juan jadał na śniadanie omlet z 10 jajek, do którego garściami wsypywał przyprawy i dzięki temu, a nie jakiejś wyjątkowej sile, kochał się całymi dniami.

Jajka

Znakomicie działają na potencję. Im są mniejsze, tym większa ich skuteczość. Najlepiej jeść surowe, najwyżej lekko ścięte, nigdy gotowane na twardo.

Kakao

Zawsze miej pod ręką czekoladę. Ziarno kakao to nie tylko składnik słodkich deserów, ale też afrodyzjak, który zawiera substancje pobudzające. Kawa waniliowa z odrobiną cynamonu i mus czekoladowy to rozkosz zarówno dla podniebienia, jak i dla zmysłów. Po takiej dawce naturalnych "pobudzaczy", wzrośnie temperatura miłosnych zapałów.

Owoce morza

Mają działanie silnie pobudzające. Wiedział o tym Casanova i zjadał codziennie na śniadanie 50 ostryg. Za afrodyzjaki uważa się także krewetki, homary, ośmiornice oraz ryby: łososia, sandacza, pstrąga, węgorza, solę. Dobrą sławą cieszy się również kawior.

Dieta kochanków

Pierwszy przepis na miksturę przedłużającą akt miłosny zapisano hieroglifami w Egipcie w 1700 r p.n.e. Zalecał regularnie spożywać z miodem suszone liście tarniny i akacji.
Średniowieczny lekarz Mosza Majmonides uważał, że wspaniałą potencję zapewnia mieszanka pieprzu, korzenia galgantu (rośliny podobnej do imbiru), cynamonu, anyżu, gałki muszkatołowej i macisu, czyli suszonego, sproszkowanego miąższu owocu muszkatołowca. Należało nią posypywać każde danie. Casanova zjadał na śniadanie 50 ostryg. Don Juan omlet z 10 jaj z ogromną ilością ziół i przypraw (bazylia, lubczyk oraz czosnek). Madame Pompadour, faworyta króla Francji Ludwika XV, gustowała w soku z marchwi. Zaskoczyła kiedyś znudzonego wykwintnymi przysmakami kochanka prostą potrawą z marchewki i ziemniaków polanych sosem beszamelowym. Dziś do afrodyzjaków zalicza się: czosnek, seler, por, pietruszkę, bakłażany, brokuły, szparagi, wszystkie jarzyny liściaste (czyli sałaty i kapusty), a także paprykę, marchew oraz różne kiełki (główne pożywienie rzymskich gladiatorów). Na seksapil i płodność kobiet oraz potencję mężczyzn działają grzyby zwłaszcza prawdziwki, smardze i trufle. Z owoców awokada, jeżyny, kiwi, ananasy oraz orzechy włoskie. Z mięs za afrodyzjaki uchodzą przede wszystkich podroby: wątroba, żołądki, nerki i móżdżek.

Źródło: Wikpedia

Nauka języka za granicą
ATAS_220.gif

Przegląd uczelni w Polsce
Dolno__l__ska_Szko__a_Wy__sza_boks_220.jpg
Polskie uczelnie w obrazach
miniatura Inauguracja-roku-akademickiego-2016-2017- 02
miniatura WSB w Poznaniu
miniatura
Polityka Prywatności